13. KurbağaSinekleri yakalayabilmek için dilinin uzun olmasıDerilerinin nemli olmasıAyaklarının perdeli olmasıFazla sayıda yumurta üretmeleri (Üreme)Erkek kurbağaların vıraklayarak dişilerin dikkatini çekmesi (Üreme)14. BukalemunBulunduğu ortama göre renk değiştirmesi15. YarasaKaranlıkta avlanmak ve yön bulabilmek için ses dalgalarını kullanması16. ÖrümcekAğ örebilmesi17. FilUzun hortumu, büyük kulaklarının olması18. Palmiye ağaçlarıTerlemeyi kolaylaştıran geniş yapraklarının olması19. Alabalık Yumurta bırakmak için nehir akıntısına ters yüzmeleri20. ZürafaAğaçların üst dallarındaki yaprakları yiyebilmesi için boynunun uzun olmasıSu içmeden uzun süre yaşayabilmesi21. KöstebekToprak kazmaya yarayan ayaklarının olması22. Dil balığıÜzerinde yattığı taşların renginde olması23. KertenkeleTehlike anında kuyruğunu koparması24. Elma tohumlarıTohumların meyve içerisinde olması25. Deniz kaplumbağasıYüzmeyi sağlayan palet şeklinde ayaklarının olması26. Ağaçların yapraklarını dökmesi27. Göçmen kuşların göç etmesi28. Bazı canlıların kış uykusuna yatması29. Çölde yaşayan canlıların uzun kulaklı ve kuyruklu olması30. Soğuk bölgelerde yaşayan canlıların kısa kulaklı olması
Varyasyon (Tür içi çeşitlilik)
Aynı türe ait canlıların farklı ekosistemlerde farklı özellikler kazanmasına varyasyon (tür içi çeşitlilik) denir.Varyasyona ÖrneklerKara kaplumbağası ve su kaplumbağasıİnsanlarda ten renginin, göz renginin farklı olmasıAyılarının değişik renklerde olması
Doğal Seçilim (Seleksiyon)
Doğaya uyum sağlayan canlıların yaşamına devam etmesi, uyum sağlayamayanların ise yok olmasına doğal seçilim (seleksiyon) denir.
Örnek: Sanayi devrimi ile beraber ortam şartlarının değişmesiyle birlikte siyah güve kelebeklerinin nesli devam ederken beyaz güve kelebeklerinin sayısının azalması.
Yapay Seçilim
İnsanlar tarafından gerçekleştirilen belirli özellikteki bitki ve hayvanların seçilerek nesillerinin devam etmesinin sağlanmasıdır.
Örnek: Mısır bitkisi önceleri kısa boylu ve tohumu verimsizdi. Mısır bitkisinden iyi tohum veren ve uzun boylu olanları seçildi. İstenilen özellikteki mısırın nesli devam ederken diğerlerinin nesli devam etmedi. Bu sayede günümüzdeki mısır bitkisi elde edildi.