Dişicik tepesine gelen polenler burada nemli ortamdan dolayı çatlar, polen çekirdeğini iki kısımdan oluşur. Çekirdeğin birisi dişicik borusunda ilerleyerek polen tüpünü oluşturur. Diğer çekirdek ise yumurtalığa ulaşır.DöllenmePolen çekirdeğinin yumurtalığa ulaşarak, yumurta ile birleşmesine döllenme denir.Döllenmiş yumurtaya zigot denir. Zigot gelişerek embriyoya (Tohum taslağı) dönüşür.MeyveYumurtalık gelişerek meyveyi oluşturur.Çiçekten oluşan meyve olduğu için domates, biber, kabak, elma, armut birer meyvedir.Not: Meyve oluşumundan önce tohum meydana gelir.Zigot - embriyo - tohum - meyve şeklinde sıralanır.
Tohumlar
Tohum uyku halindedir, uygun şartlar sağlandığında (su, oksijen ve uygun sıcaklık) embriyo gelişmeye başlar. Tohum çimlenerek bitkiyi oluşturur.Tohumun çimlenmesinde ışık, toprak, karbondioksit gerekli değildir.
|
Çiçekli Bitki |
Tohumun yapısı
EmbriyoTohum içindeki bitkinin taslağıdır.Embriyo çimlenerek, yeni bitkinin oluşmasını sağlar.Çeneklerİçinde bol miktarda besin bulunur.Bu besin yaprak çıkıncaya kadar kullanılır.Tohum kabuğuTohumu dış etkilere karşı korur.
Tohumların yayılma yolları
1. Uçarak
Tohumlar paraşüt gibi uçarak uzak yerlere gider. Karahindiba, akçaağaç, ıhlamur gibi
2. Suda yüzerek
Tohumlar suda yüzerek uzak yerlere gider. Hindistan cevizi gibi
3. Hayvanlara yapışarak
Tohumların taşıdıkları çengeller hayvanlara yapışarak uzak yerlere gider. Pıtrak gibi
4. Patlayarak
Meyve kabuklarının kuruması sonucu tohumlar etrafa saçılır. Bezelye gibi
5. Meyveleri yenmesi ile
Bazı hayvanlar bitkinin meyvesini yerken tohumunu da yutar, sindirilmeyen tohumlar dışarı atıldığında uzak yerlere taşınmış olur. İncir, böğürtlen, domates, çilek, karpuz gibi
Tohumların yararları
-
- Besin olarak kullanılır. Fındık, fasulye, nohut, mercimek
- İlaç ham maddesidir. Haşhaş, kenevir, çörek otu
- Boya sanayinde kullanılır.
- Dokumacılıkta kullanılır. Pamuk, keten, kenevir
Hayvanlarda üreme, büyüme ve gelişme
Hayvanlarda değişik üreme yöntemleri vardır.Omurgasız hayvanlarda eşeyli ve eşeysiz üreme görülür.Eşeysiz olarak rejenerasyon ve tomurcuklanma şeklindedir.Omurgalı hayvanlarda eşeyli üreme görülmektedir.
1. Memeli hayvanlar
İç döllenme, iç gelişim görülür.Döllenme sonucu oluşan zigot oluşur.Zigot gelişerek embriyo olur.Embriyo anne karnında gelişimini tamamlayarak yavru doğar.Memelilerde yavru bakımı vardır, yavrularını sütle beslerler.Derileri kılla kaplıdır. Kedi, köpek, tavşan, aslan, inek, at, koyun, yunus, fok, balina, yarasa memeli canlılardır.
2. Kuşlar
İç döllenme, dış gelişim görülür.Yumurta ile çoğalırlar.Yumurtalarının üzerinde kuluçkaya yatarlar. Her kuşun kuluçka süresi farklıdır.Tavuklarda 21 gündür.Yavru bakımı vardır.Vücutları tüylerle kaplıdır.Bülbül, kartal, kümes hayvanları (tavuk, hindi, ördek, kaz), deve kuşu, penguen birer kuştur.
3. Balıklar
Dişi balıklar yumurtalarını bırakır. Ardından erkek balıklar spermlerini yumurtaların üzerine bırakır.Dış döllenme, dış gelişim gerçekleşir.Yavru bakımı görülmez.Balıklar solungaç solunumu yapar, vücutları pullarla kaplıdır.Balıklar çok fazla sayıda yumurta üretir.
Balıklar neden fazla yumurta üretir
-
- Dış döllenmede döllenme şansının az olması
- Yumurtaların diğer canlılar tarafından yenmesi
- Yumurtaların akıntılarla başka yerlere taşınabilmesi
4. Sürüngenler
İç döllenme dış gelişim görülür.Döllenmiş yumurta kabuklu olarak anne vücudundan çıkar.Yavru yumurta içindeki besinle gelişimini tamamlar.Annenin yavru bakımı ve kuluçka yoktur.Vücutları pullarla kaplıdır.Kaplumbağa, timsah, yılan, kertenkele sürüngen canlılardır.
5. Başkalaşım (Metamorfoz) geçiren canlılar
Bazı canlıların yavruları yumurtadan çıktıklarında ana canlıya benzemezler.Zamanla değişerek ana canlıya benzer hale gelmesine başkalaşım denir.Kurbağa, güve ve böceklerde(kelebek, arı, karınca, sinek) başkalaşım görülür.
İpek böceğinin yaşam döngüsü
1.YumurtaKelebek yumurtalarını uygun yerlere bırakır.2.LarvaYumurta içinden larva çıkar. Larva beslenerek hızla büyür, tırtıla dönüşür.3.PupaTırtıl etrafında koza örer.4.KelebekPupa içerisinde başkalaşım geçirir, dışarıya kelebek olarak çıkar.
|
Kelebeğin Yaşam Döngüsü |
Kurbağanın yaşam döngüsü
1.Döllenmiş yumurtalarKurbağalar su içine yumurtalarını bırakır, burada döllenir.2.LarvaYumurtadan larvalar çıkar. Solungaç solunumu yapar.3.İribaşLarvalar gelişerek iribaşa dönüşür. Ayakları çıkmaya başlar.4.Yavru kurbağaİribaş başkalaşım geçirerek yavru kurbağaya dönüşür.Ön ve arka ayakları çıkar. Kuyruk kaybolur. Sudan çıkar, akciğer solunumu yapar.5.Ergin kurbağaYavru kurbağa gelişerek yetişkin bir kurbağa olur.
|
Kurbağanın Başkalaşımı |